3 Αλήθειες για το Διαδίκτυο στην Ελλάδα!

Τί συμβαίνει τελικά με το internet στην Ελλάδα; Ποιούς έχει επωφελήσει και πως; Ποιοί μπορούν να κερδίσουν μέσα από το διαδίκτυο;
Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δημοσίευσε τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα σε σχέση με το διαδίκτυο στην Ελλάδα.
Κάποια στοιχεία που αξίζει να δούμε, πιστεύω πως είναι τα παρακάτω:
1. Είμαστε 5 χρόνια πίσω από την Ευρώπη των 27
  • Το έτος 2005 το 43% των Ευρωπαίων (ΕΕ27) χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο και στην Ελλάδα το 2010 – δηλαδή 5 χρόνια μετά – το ποσοστό των χρηστών έφτασε το 41%.
  • Το έτος 2005 το 48% τον νοικοκυριών στην ΕΕ27 ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και στην Ελλάδα το 2010 το ποσοστό ήταν 46%.
2. Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως το διαδίκτυο και την αξία του
  • Από τα νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση, η πλειοψηφία προβάλλει ως κυριότερο λόγο την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πληροφορίες του διαδικτύου (34%) και την έλλειψη δεξιοτήτων χρήσης (33%)
  • 1 στους 10 νέους από 25 – 34 δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή!
  • Για τις ηλικίες 55-64 και 65-74 υπάρχει το εξής παράδοξο: Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι παραπάνω ομάδες, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι μικρότερο από το ποσοστό αυτών που δεν έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο χωρίς την χρήση του υπολογιστή! Μάλιστα στην ομάδα 65-74 αυτή η διαφορά είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλλον θα χρησιμοποίησαν Smart TV, I Phone ή κάποιο άλλο 3G!
3. Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη
  • Η δραστηριότητα με την μεγαλύτερη αύξηση στην τριετία είναι η αναζήτηση πληροφοριών για θέματα υγείας, από 27% το 2008 στο 50% το 2010.
  • Η Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες είναι η κυριότερη δραστηριότητα των χρηστών με ποσοστό 81%.
  • Επιπλέον, η Εκμάθηση και εκπαίδευση αυξάνεται σιγά σιγά και από το 61%, έχει φτάσει στο 64%.
  • Τέλος η Συμμετοχή σε on-line εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας με ποσοστό χρηστών μόλις 5% σημειώνοντας μια μικρή αύξηση της τάξης του 1% στην τριετία.
Εν κατακλείδι
Οι χρήστες αναζητούν πληροφόρηση και γνώση στο διαδίκτυο. Έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στο μέσο για την προσωπική τους ανάπτυξη και εξειδίκευση. Η συμμετοχή σε on line εκπαιδευτικά προγράμματα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προσωπικά, βλέπω ένα κενό σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Η αίσθηση που έχω είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά και ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω διαδικτύου στην Ελληνική αγορά. Είναι καιρός να αρχίσουν να προσφέρονται λοιπόν.
Εσύ τί πιστεύεις; Θα χαρώ να αφήσεις το σχόλιό σου!

1 σχόλιο:

  1. Επίσης τέτοια άρθρα λείπουν από το ελληνικό διαδίκτυο. Μπράβο σου Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή