10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο μάρκετινγκμέσω των social media

Εάν κανείς συγκρίνει την κίνηση (traffic) που μπορεί να κερδίσει ένα site ή ένα blog από τα social media με άλλες πηγές π.χ από μηχανές αναζήτησης (google, bing, κ.α) θα δει μεγάλη διαφορά στα νούμερα.
Ενώ μπορεί να δείτε μια ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των προβολών των σελίδων (page views), αυτή συχνά συνοδεύεται από υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης (bounce rates), λιγότερες προβαλλόμενες σελίδες ανά επισκέπτη (page views per visitor), καθώς και χαμηλότερο μέσο χρόνο στο site.
Με στατιστικά σαν αυτά πολλοί αναρωτιούνται αν η κυκλοφορία (traffic) από τα social media αξίζει το χρόνο και την προσπάθεια.
Παρά την τάση πολλών επισκεπτών που προέρχονται από τα social media, να φεύγουν γρήγορα από το site σας και να προχωρούν στο επόμενο, υπάρχουν ακόμα μερικοί πολύ πειστικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ενδιαφερθείτε για τα social media οι οποίοι αξίζουν το χρόνο σας.
1. Το μέλλον του Διαδικτύου είναι social
Τα social media και η κοινωνική δικτύωση δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Μπορεί με την πάροδο του χρόνου, να αλλάξουν οι σημαντικότεροι «παίκτες» και τα είδη των social media, αλλά αυτό είναι μια τάση στη οποία οι online marketers πρέπει να προσαρμόζονται. Αν δεν βρείτε τρόπους για να οικοδομήσετε μια ιστοσελίδα ή ένα blog μέσω των social media, μπορεί να μείνετε πίσω από τους ανταγωνιστές σας.
2. Είναι δωρεάν
Εκτός αν πληρώνετε έναν σύμβουλο (που είναι μια πολύ καλή επιλογή), το μάρκετινγκ της ιστοσελίδα σας με τα social media είναι δωρεάν. Θα σας κοστίσει κάποιο χρόνο, αλλά αυτό ωχριά σε σύγκριση με την αξία της κυκλοφορίας που μπορεί να πάρετε ως αντάλλαγμα. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να προωθήσετε ένα δικτυακό τόπο ή ένα blog. Σχεδόν όλοι απαιτούν χρηματικές δαπάνες (το οποίο δεν είναι κακό) και από αυτούς που δεν περιλαμβάνουν πληρωμή, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι απλά χάσιμο χρόνου.
Κανένα άλλο είδος δωρεάν μάρκετινγκ δεν θα φέρει ακόμη και το 10% των αποτελεσμάτων που θα πάρετε με τα social media. Οι περισσότεροι bloggers έχουν έναν σφιχτό, ή ανύπαρκτο προϋπολογισμό, όταν πρόκειται για το μάρκετινγκ. Αν το ίδιο συμβαίνει και με εσάς τότε, τα social media είναι το καταλληλότερο όχημα.
3. Είναι ευέλικτο
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά social media sites και σχεδόν κάθε νησίδα της αγοράς καλύπτεται σε τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υπάρχουν social news sites, bookmarking sites, και γενικά networking sites. Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας και το κοινό σας, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα social media προς όφελός σας.
Επιπλέον, δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε τα ίδια social media ξανά και ξανά. Εάν δεν πετυχαίνετε αποτελέσματα σε ένα μέρος, υπάρχουν συνήθως και άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
4. Δίνει γρήγορα αποτελέσματα
Η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας ή blog χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Τα αποτελέσματα σε μηχανές αναζήτησης, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να βρεθούν σε μια ανταγωνιστική θέση. Από την άλλη πλευρά, με τα social media μπορείτε να δημιουργήσετε το περιεχόμενο σας και να το δουν χιλιάδες επισκέπτες την ίδια κιόλας ημέρα. Για το λόγο αυτό, τα social media είναι μια εκπληκτική επιλογή για να γίνει άμεσα γνωστή μια νέα ιστοσελίδα ή ένα blog.
5. Mε το καιρό γίνεται ευκολότερο
Εάν είστε νέοι στα social media και αισθάνεστε ότι όλοι οι άλλοι παίρνουν επισκέψεις εκτός από εσάς, πρέπει να καταλάβετε ότι παίρνει κάποιο χρόνο και με λίγη προσπάθεια θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Μόλις δημιουργήσετε μια βάση αναγνωστών και έχετε προσελκύσει κάποιους χρήστες από τα social media στο site σας ή blog σας, θα γίνει πολύ πιο εύκολο να αποκτήσετε περισσότερη έκθεση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα social media τόσο καλύτερα θα κατανοείτε πως λειτουργούν και πώς ανταποκρίνονται οι χρήστες τους.
6. Θα βελτιώσει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης
Παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες από τα social media μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο από επισκέπτες άλλου τύπου, η επιτυχία στα social media θα αυξήσει πιθανότατα τον αριθμό των εισερχόμενων συνδέσεων (links) που λαμβάνετε. Αυτό θα ενισχύσει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης και θα οδηγήσει σε αύξηση της κυκλοφορίας στο site σας.
Νωρίτερα ανέφερα πως τα social media μπορούν να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα. Λοιπόν, εκτός από την άμεση αύξηση της κυκλοφορίας (traffic), τα links που προκύπτουν από την επιτυχία στα των social media μπορούν να σας εκτινάξουν στην κατάταξη των αποτελέσματων στις μηχανές αναζήτησης πολύ γρήγορα. Δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς ένα αξιοσέβαστο αριθμό επισκεπτών από τις αναζητήσεις του Google σε ένα καινούργιο post που απλά απέσπασε πολλά links μέσω των social media. Αν και θα πάρει λίγο χρόνο για να ανεβείτε συνολικά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε δημοσιεύσεις που να ταξινομηθούν καλά αμέσως.
7. Οι χρήστες των social media είναι προβλέψιμοι
Η αλήθεια είναι ότι συνήθως μπορείτε να έχετε μια  αίσθηση για το τι είναι πιθανό να έχει ανταπόκριση και τι όχι στους χρήστες των social media. Αυτό είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό, και φυσικά τίποτα δεν είναι 100% εγγυημένο. Ωστόσο, μόλις γνωρίστε ένα social media ακροατήριο αρκετά καλά, μπορείτε να εξυπηρετήσετε τις προτιμήσεις τους με το περιεχόμενο σας με ένα αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Ότι μάθετε για τα social media μπορείτε εύκολα να το αναπαράγετε και στο blogs σας ή στην εξυπηρέτηση των πελατών σας.
8. Σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα επισκεψιμότητα σας
Έχετε ήδη ένα blog με μια σταθερή ροή κυκλοφορίας; Αν ναι, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα κίνηση για να προσελκύσετε ακόμη περισσότερους επισκέπτες με τα social media. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κουμπιά αξιολόγησης σε δημοσιεύσεις σας ή να ζητήσετε από κάποιους αναγνώστες και φίλους σας να σας δίνουν ψήφους κατά καιρούς.
9. Μερικοί επισκέπτες θα είναι στοχευμένοι
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την κυκλοφορία (traffic) των social media είναι ότι συνήθως δεν είναι στοχευμένη. Ωστόσο, οι επισκέπτες από εξειδικευμένα social media μπορεί να είναι πολύ καλά στοχευμένοι και συν τοις άλλοις, ένα μέρος των επισκεπτών από τα γενικά ειδησεογραφικά sites θα είναι επίσης στοχευμένοι. Για παράδειγμα, αν έχετε 2.500 επισκέπτες από ένα post στην πρώτη σελίδα του Digg, τότε ίσως, μόνο 500 από αυτούς θα δείξουν ενδιαφέρον για το site σας. Ακόμα και έτσι, είναι μια άμεση επισκέψιμότητα 500 χρηστών που δεν θα υπήρχε χωρίς τα social media. Ακριβώς επειδή ένα μικρότερο ποσοστό των επισκεπτών θα παραμείνει, δεν σημαίνει ότι είναι άσχετοι και μη στοχευμένοι.
10. Το branding μέσω των social media είναι κάτι επιτεύξιμο
Ένα από τα μεγάλα οφέλη που μπορείτε να έχετε από την προβολή σας μέσω των social media είναι το branding του site σας ή του blog σας. Το branding είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου site σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και τα social media είναι μια εξαιρετική, δωρεάν επιλογή που θα βοηθήσει τους επισκέπτες σας να σας δουν κάτω από ένα συγκεκριμένο πρίσμα.
Έχετε κάποιες απορίες πάνω στο θέμα ή μπορείτε να σκεφτείτε επιπλέον λόγους που δεν αναφέρονται στο θέμα; θα χαρώ να ακούσω ή μαλλόν να διαβάσω τί σκέφτεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου